Ritul York

M.L.N.R.

 

RITUL YORK

ROMANIA


Istoricul si importanţa Ritului York

Motto: „Orice om, prin natura sa, doreşte cunoaştere”

Ritul de York este cel mai vechi şi cel mai puternic rit masonic recunoscut, şi care are cel mai mare număr de membri care activează pe toate continentele lumii. Prima atestare istorică – REGIUS POEM – document descoperit în secolul XVII, care tratează istoria masoneriei din sec. X. Prima Mare Lojă a fost înfiinţată în oraşul York în 926, sub domnia regelui Athlestane (fiul lui Alfred cel Mare), iar primul Mare Maestru a fost prinţul Edward, fratele regelui.
1725 – Marea Lojă din York, considerată izvorul Masoneriei, se constituie în Marea Lojă Antică care consideră gradul de Mason al Arcului Regal ca parte necesară a Masoneriei Antice şi care pe emblema sa are elemente de heraldică specifice acestui grad: cei doi heruvimi, chivotul legii şi cele patru steaguri ale triburilor israelite.
1813 – se constituie Marea Lojă Unită a Angliei, prin unirea Marilor Loji independente ale Masoneriei Antice şi moderne de pe teritoriul Angliei. În actul de uniune se stipulează: „Se declară şi se pronunţă că Masoneria pură se compune din trei grade: ucenic (discipol), calfă (companion) şi maestru şi include Ordinul Suprem al Holy Royal Arch, dar acest articol nu interzice ca Lojile să se întâlnească şi să lucreze în Ordinele cavalereşti în conformitate cu Constituţiile acestor Ordine”.
Ritul de York se compune din Corpurile Masonice Capitulare, Criptice şi Cavalereşti, alături de corpurile paramasonice reprezentate de Ordinul De Molay pentru tinerii între 12-21 ani şi Ordinul Trandafirului pentru soţiile de masoni.
Prin parcurgerea şi înţelegerea simbolului fiecărui grad, cel ce caută neobosit Lumina, descoperă adevărurile ferite de accesul profanilor, prin ocultarea voită a întregii ritualistici masonice. În final, accederea la cele mai înalte grade ale Ritului de York are drept rezultat desăvârşirea educaţiei masonice şi a spiritualităţii pentru a deveni un perfect Maestru Mason. Aceasta este exprimată şi de simbolistica fenomenului morţii care apare ca act iniţiatic final, desigur la scară diferită si progresiv, incepand cu ritualul gradului trei în masoneria simbolică si continuand cu ritualurile Corpurilor Capitulare, Criptice si Cavalereşti.
Pentru a sublinia importanţa Ritului de York în Francmasoneria universală este suficient să amintim că Marele Maestru al Marii Loji Unite a Angliei, care conform tradiţiei este un membru al Casei Regale, este în acelaşi timp şi Înalt Mare Preot al Supremului Mare Capitul al masonilor Arcului Regal din Anglia.