Ritul York

M.L.N.R.

 

RITUL YORK

ROMANIA


Cuvantul Prea Respectabilului Frate Radu Balanescu

Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania

  Iubiții mei Frați,

   Aniversarea a 21 de ani de la reaprinderea Luminilor în Ritul York România și a 138 de ani de la prima atestare documentară a Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din România reprezintă un moment de referință în aceasta perioadă a existenței noastre.

   Apreciez și remarc seriozitatea și dorința Fraților de a se apleca tot mai mult asupra acestei laturi a construcției Masonice, a perfecționarii adevărate și încurajez pe toți cei care, prin implicare și seriozitate, prin calitate și nu cantitate, aduc valoare Ordinului nostru.

   Orice început este greu și aceasta se poate observa prin marile modificari ale existenței noastre masonice pe care le-am trait cu toții în anii scurși de la reaprinderea Luminilor Marii Loji Naționale din România din urma cu 27 ani.

   Stabilitatea evidentă din ultimii ani din cadrul Marii Loji Naționale din România este reflectată prin aplecarea Fraților tot mai mult către hrana spirituală care ne-a lipsit pe parcursul istoriei noastre moderne, iar activitatea Ritului York care se ocupă de latura spirituală, este un exemplu în acest sens.

   Într-o stare de normalitate firească, echilibru și progres, în care se găsește Marea Loja Națională din România, evoluția și aplecarea catre studiul ezoteric, sau chiar a promovării în interiorul Ordinului a diferitelor preocupări și concepte de larg interes, reprezintă un drum normal de parcurs pentru o Masonerie Regulară modernă, cum este cea din România.

   Să nu uitați că în Masonerie suntem ceea ce Frații ne Recunosc, nu ceea ce vrem noi să fim. Prin eforturile voastre îmi doresc sincer ca una din descrierile Masoneriei în Loja simbolică in care orice profan este inițiat: “Masoneria inițiază oameni buni pe care îi face și mai buni” să devină țelul de bază.

   Trebuie să continuam să lucrăm împreună, sa fim uniți și deschiși între noi, ca buni Frați, pentru că numai așa vom ajunge să înțelegem adevarata idee care se află în spatele Programului “Masoneria Româna pentru România”: “Să fim mândri că suntem Masoni! Să fim apreciați de cei din jur că suntem Masoni!”

   În încheiere vă adresez aprecierile mele pentru activitatea voastră constantă derulată încă de la înființare, dar vă și atrag atenția că aveți obligația să păstrați și să dezvoltați ceea ce de drept ați obțÎnut prin munca voastră intensă din cei 21 ani de la reaprinderea Luminilor.

   Am zis!

   Prea Respectabilul Frate Radu BĂLĂNESCU

   Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România

   Presedinte de Onoare Ad Vitam al Conferinței Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare